Het laatste nieuws

30-01-2017

TC Tubantia/TV Enschede FM: Enschedese korfbalclub wekt eigen energie op: ‘voor een betere wereld’

 ENSCHEDE – Bij korfbalclub DOS/WK schrijven ze duurzaamheid met een hoofdletter. Deze week presenteerde de club de eerste resultaten sinds het gebruik maakt van zonnecollectoren op het dak van het clubgebouw.

Penningmeester Manuela Gort is een gelukkig mens. Haar club is beduidend minder geld kwijt aan energie. Sterker nog, DOS/WK wekt ook energie op voor de buurt. Doel van de club is om de energierekening tot 0 te reduceren. Jaarlijks was de club bijna 4.000 euro kwijt aan energiekosten en met de zonnecollectoren zal dat bedrag volledig op nul komen.

Ecotaks
Medebestuurslid Ard Pierik legt uit dat de zonnecollectoren een reactie zijn op het verdwijnen van de ecotaks, een soort energiebelasting en milieuheffing op olie, gas en elektriciteit die bedoeld is om de CO2-uitstoot te verminderen. “Dat was voor onze club het sein om eens goed na te gaan denken. Want niets doen, zou een fors gat in onze begroting betekenen.”

Investeren
De club was al eerder overgestapt op LED-verlichting. DOS/WK stelde de leden vervolgens voor om te investeren in zonnecollectoren. De totale investering was 29.000 euro en met subsidies, zou dat een investering van 21.000 euro betekenen. De overige 8.000 euro kon dan vanuit het Rijk worden aangevraagd. De club is de eerste in Twente die de subsidie aanvroeg.

‘Betere wereld’
De korfbalclub wil de kennis die het nu heeft gekregen over de aanschaf- en de investeringsmethode voor zonnecollectoren, graag delen met andere sportverenigingen in Enschede. “Het gaat ons niet alleen om onze begroting, maar we willen ook meedenken en meedoen aan een betere wereld.”

Deel dit bericht op:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn