energie besparen

De groenste energie is de energie die je niet gebruikt! Door energie te besparen spaar je niet alleen het klimaat, ook je energierekening zal lager uitvallen. En dat merk je weer in je portemonnee! Benieuwd hoe je het beste kunt beginnen of hoe je verdere stappen kunt zetten? Lees dan verder!

Ontdek wat je zelf kunt doen

22 januari 2018 is de overheid gestart met de campagne Energie besparen doe je nu. In deze campagne komen bewoners aan het woord die de overstap al hebben gemaakt naar een geïsoleerd huis en duurzame verwarming. Mensen die ook willen overstappen kunnen via een menu op energiebesparendoejenu.nl kijken welke maatregelen het meest energie besparen bij hun specifieke woning. Bijvoorbeeld betere isolatie van dak, gevel, vloer of ramen. Of de installatie van een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachel. Deze apparaten kunnen de huidige CV-ketel op gas vervangen en zorgen voor een comfortabele woning. Op de website staan links naar adviseurs, leveranciers en installateurs.

 

De woning isoleren

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Hier valt dus veel winst te behalen. Ben je benieuwd hoe zuinig jouw woning is? Zoek dan het energielabel op via www.zoekuwenergielabel.nl.

Het Energielabel maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. Het nemen van maatregelen draagt bij aan een comfortabele en energiezuinige woning. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G, oftewel van weinig naar veel besparingsmogelijkheden.

De wooncoaches van Duurzaam t(huis) Twente helpen je graag bij al je vragen over je woning. En ze komen geheel kosteloos langs om advies te geven. Voor een vrijblijvend gesprek mail of bel je 088-18 50 130.

Zuinige apparaten en lampen

Bijna 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Met zuinige apparaten en lampen sla je twee vliegen in een klap: je bespaart geld en het is beter voor het milieu. Vervang daarom gloeilampen door spaar- of ledlampen. En let bij de aankoop van een nieuw huishoudelijk apparaat op het energielabel. De meest energiezuinige apparaten zijn ingedeeld in de klasse A+++.

Gedrag

Ook in een energiezuinige woning kan energie worden verspild als apparaten onnodig aan blijven staan. Of als bewoners opladers in het stopcontact laten zitten. Door het aanpassen van dit gedrag zijn besparingen van zo’n 10% mogelijk.

We zetten een aantal tips voor je op een rijtje:

  1. Zet de douche wat eerder uit. Met 2 minuten korter douchen bespaar je al flink wat water, en uiteindelijk dus ook geld!
  2. Was op een lagere temperatuur. Met de wasmiddelen van tegenwoordig is wassen op 30 of 40 graden vaak al voldoende. En zet de wasmachine pas aan als de wastrommel vol is.
  3. Zet de thermostaat een graadje lager en trek een wat dikkere trui uit de kast. Hierdoor heb je het én niet koud én verbruik je minder energie. En laat de verwarming helemaal uit in ruimtes waar je nauwelijks bent.
  4. Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Dit heet sluipverbruik. Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik die dan in plaats van de stand-by knop. Heb je meerdere apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld computer met randapparatuur of tv met dvd-speler)? Stop dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.
  5. Bespaartip van J.P. Buschenhenke: breng bij het koken van eieren, spaghetti e.d. water aan de kook en draai dan het gas uit. Wanneer je de eieren ongeveer 7 minuten zo in dit water laat staan heb je een prima gekookt ei. Scheelt flink gas.
  6. Bespaartip van J.P. Buschenhenke: gebruik een doorvoerschakelaar met verklikkerlampje bij bijvoorbeeld een wasmachine, senseo apparaat e.d. Deze kost 4.59 euro bij de Gamma. Bij 5 Watt sluimerverbruik bespaar je zo 9 euro per jaar dus je investering is snel terugverdiend.

  7. Bespaartip van A. Zijsveld: door invoering van het Diftar systeem voor afval-inzameling blijft er veel minder restafval over. Er kan met gemak 1 verbrandingslijn dicht bij Twence in plaats van import van buitenlands afval. Bespaart in onze regio een zeer grote hoeveelheid CO2 uitstoot.

Heb jij ook een besparingstip en wil je die met ons delen? Klik dan hieronder!

Bespaartip delen