Zelf Energie opwekken

Door zelf energie te produceren kan je flink op jouw energierekening besparen én draag je bij aan een beter milieu. Je kunt zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen, zonnecollectoren, een windmolen of een warmtepomp. Steeds meer mensen doen het, en besparen afhankelijk van de installatie tot wel 50 procent van hun energiekosten.

 

Zonnepanelen

Zonne-energie is de meest populaire vorm van zelf energie opwekken. Dit komt vooral omdat zonnepanelen compact en relatief goedkoop zijn. Bovendien zijn zonnepanelen steeds eenvoudiger en goedkoper qua installatie en onderhoud. Wie zonnepanelen installeert, kan daarmee in zijn eigen energiebehoefte voorzien en bij overproductie terugleveren aan het net. Je energiebedrijf geeft je daarvoor een terugleververgoeding.

Of je dak geschikt is voor het leggen van zonnepanelen, hangt van verschillende factoren af. Denk daarbij aan:

  • De oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon en de vraag of objecten in de omgeving, zoals bomen en schoorstenen, een schaduw werpen op de panelen.
  • De dakconstructie; het dak moet de zonnepanelen wel kunnen dragen. Bij twijfel altijd een constructeur inschakelen!
  • Van belang is ook de staat van je dakbedekking. Als die binnenkort aan vernieuwing toe is, kun je dat het beste eerst laten doen.

Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen of wil je weten wat zonnepanelen jou op kunnen leveren? Bekijk dan de zonnekaart.
Bekijk de zonnekaart

Voor tips en adviezen over de aanschaf van zonnepanelen kijk je op www.milieucentraal.nl.

 

Zonneboilers

Zonne-energie kun je ook gebruiken voor het verwarmen van water en daarmee je huis, Een zonneboiler werkt met zonnecollectoren op het dak. Deze zonnecollectoren vangen warmte op waarmee leidingwater, bijvoorbeeld voor tapwater of de douche, in het voorraadvat (de boiler) verwarmd wordt. Wanneer het water niet warm genoeg wordt, omdat het bijvoorbeeld bewolkt is, wordt het water door een naverwarmer verwarmd. Dit is over het algemeen je cv-ketel. Ook bij zonneboilers zijn de oriëntatie van het dak op de zon, de dakconstructie en de kwalieit van de dakbedekking aandachtspunten. Bepaal daarna welke capaciteit je boiler moet hebben. Controleer ook of je CV-ketel is voorzien van een naverwarmer.

Voor tips en adviezen over de aanschaf van zonneboilers kijk je op www.milieucentraal.nl.

 

Kleine windmolens

Kleine windmolens wekken voor de eigenaar groene stroom op. Ze zijn wat dat betreft vergelijkbaar met zonnepanelen. Bij het opwekken van elektriciteit komen er geen vervuilende stoffen en broeikasgassen vrij. De windmolen geeft echter pas milieuwinst als hij meer uitstoot vermijdt dan er bij de bouw van de molen en afvalverwerking ontstaat. Onderzoek laat zien dat het milieuvoordeel sterk afhangt van waar en hoe de windturbine is geplaatst. Alleen op locaties waar het voldoende waait leveren molens meer energie dan ze hebben gekost.

Voor tips en adviezen over de aanschaf van kleine windmolens kijk je op www.milieucentraal.nl.

 

Warmtepomp

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Met weinig stroom krijg je veel warmte. En als die stroom van de zon of de wind komt, is je verwarming heel duurzaam.

Voor tips en adviezen over de aanschaf van warmtepompen kijk je op www.milieucentraal.nl.

 

Leningen en subsidies

De overheid stimuleert door middel van leningen en subsidies het besparen en groen opwekken van energie. Via onderstaande websites vind je meer informatie over de subsidies waar jij gebruik van kunt maken wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen.